20 октомври, 2007

А бръмбарът моркови яде ли?

Дотук разбрахме, че хлебарките и програмистите ядат моркови, за бръмбарите нищо :)

Но Бръмбар (brumbar.com) явно е един различен, идеен нов проект, който случва нещо различно онлайн. Какво всъщност случва и се случва около него? Твърди, че осигурява борса-игра, в която се купуват и продават акции за вероятности за случване на събитя :) И отваряйки страницата с наличните отворени пазари, попадаме на такива, отнасящи се до "Ще бъде ли отворено новото сметище в Суходол?", "Ще се появи ли в България национален безплатен вестник?", "Ще се разведат ли Никола и Сесилия саркози?" и много други чудати въпроси..

Бръмбарът сам по себе си е чудато нещо.. Разработен на не особено стандартна технология (common lisp), от не особено стандартна компания (листп - точно така изписвано), която вписва не особено стандартен блог на не особено стандартния си сайт. Бръмбарът, в това си проявление, е игра. Но по принцип - не съвсем. Оставяме настрана онази особена животинка, която познаваме повече или по-малко.

Всеки може да се регистрира и да участва на "пазара" на вероятности, с начална налична сума от 5000 лв. (изцяло виртуални).

А ето и краткото описание на играта, оставено от авторите й:

бръмбар:: е борса, на която участниците могат да купуват и продават вероятности на събития, изразени под формата на акции.

Обикновено се задава въпрос (например: „Кой ще спечели изборите?” или „Каква ще е цената на златото през Юни?”).

Възможните отговори се дават във вид на акции.

Човек може да купи или продаде от тези акции, и по този начин да изрази своите очаквания за това какво може да се случи.

Цената изразява вероятността за случването на събитието или конкретна стойност.

Купуваш от акциите, ако смяташ, че вероятността (или стойността) трябва да е по-висока.

Продаваш, ако смяташ, че трябва да е по-ниска.

Такива ми ти неща.. Нямам нагласа точно в този момент да задълбая повече, но ми се струва любопитно нещо, така че може би някой друг би. Бръмбарът е млад все още, има да расте и да се развива..

Забелязах го в карето "Готин проект" в сайта на RIABG.org. Притегли ме към себе си. Ей така, от любопитство. По между другото.

Няма коментари: