15 октомври, 2006

Първите линкове

Появили се така тихо и бързо, в дясното меню - Pandora.com и RoadMovie - ще си позволя да ги издам за да не стоят анонимни. Две места в мрежата, свързани дълбоко с музиката. И определено интересни за мен места.
RoadMovie е по-скоро откритото лично за мен. Серия от компилации, определено интересни, публикувани онлайн в блог-секцията на закътано унгарско радио - tilos.hu. Ако унгарският не беше такъв проблем, самият сайт на радиото със сигурност също би било интересно място, поне от първите визуални впечатления, които оставя. А изглежда и върпосните компилации имат не само виртуален живот, съдейки по обложките, вървящи с част от тях. Компилациите се слушат офлайн, продължителност около час, теглят се в mp3 формат, всяка от порядъка на 80-90 MB, но в същото време с много добра скорост, което нямаше как да не бъде изненада в първия момент.
Pandora пък е връзката към друг интересен проект - The Music Genome Project. Изисква регистрация, но няма нищо страшно в нея. После задаваш началото на виртуално радио по "собствен вкус" - започва се от посочване името на група или песен, въз основа на нея (по точно, на звученето й -
"It's not about what a band looks like, or what genre they supposedly belong to, or about who buys their records - it's about what each individual song sounds like."
) се генерира една непрекъсната компилация, която на всяка стъпка може да бъде насочвана от теб самият чрез оценка дали ти допада или не. Да си честен е в твоя полза ;) Впускаш се по пътека, по която след няколко крачки започваш да се чувстваш в свои води. И колкото повече напредваш, толкова по-приятно и истинско е.. Докъде може да те отведе, все още не знам. Просто вървиш напред и като че няма край. В същото време не си ограничен в една единствена линия, можеш да правиш и още, и още нови "радиа". Връщайки се отново към сайта някой следващ път, стъпваш на мястото, което си оставил, и твоята музика те чака там. И в който момент решиш, можеш да прескачаш от едната линия на друга, да сменяш "станцията" или да създадеш нова.
Но едва ли бих могъл да бъда толкова убедителен, колкото лично можеш да се увериш. Така че.. :)

Няма коментари: