25 септември, 2007

A new Pipe on the block / MyKinda blog

Pipe.bg е вероятно най-новият проект, целещ се в нишата на social bookmarking в българското i-net пространство. Ентусиастите да използват популярността на функционалност, наложена от Digg.com и del.icio.us, стават все повече през последните месеци - svejo.net, ping.bg, dao.bg.. (със сигурност има и други, но просто не са попаднали пред погледа ми до този момент)

Българският потребител като че все още не е привикнал към този метод на споделяне на новини, видео, въобще - интересните елементи в пространството, така че борбата за "трона" едва сега започва. Въпросът е - какво ще предложат в повече един спрямо друг на пръв поглед изглеждащите доста подобно нови портали, събирачи на "съкровища"? Ще си говорим пак след половин година ;) - време, достатъчно и този феномен (виж само за какво става въпрос при споменатите по-горе два западни образеца!) да стане основна част от уеб ежедневието ни..

Едно от оръдията на Pipe.bg май е закачливият и по-освободен език, насочен към потребителите. Дали е добър ход - очакваме скоро.

-----

Друг любопитен нов уеб проект, на който попаднах тези дни, е MyKinda - нещо като блог портал, нещо като.. просто блог с нова визия, или?
Първа любопитна подробност - стартирал е на 3 езика (или може би 3 лица?) - румънски, руски и български. Северните ни съседи видимо са по-напред дотук - 6 категории (Шоубизнес, Lifestyle, Медиа, Култура, Технологии, някой да ми каже какво е "Stiinta"?), трупащо се съдържание.. Българският и руският варианти попълват все още само в Технологии и то плахо.
Втора любопитна подробност - всъщност, това си остават споменатите дотук неща (2-ра ЛП се издирва ;) )

Определено плюсът на MyKinda e новата, различна визия, спрямо другото познато до момента. Но все пак целта е да се печели с интересно съдържание - и тук давам шанс на времето и авторите, които изглежда все още се събират (попаднах на MyKinda през коментарите на някой от българските блогове, където Димитър Веселинов - текущият автор на рубриката Технологии в българската версия - отправяше покана към автора на въпросния блог да се включи в проекта).
Мм, и още нещо - от MyKinda обещават да се разгърнат и в другите държави от Югоизточна Европа. Кога ще се случи? Нека първо заложим на развитието на BG версията.

5 коментара:

Анонимен каза...

Хм, за пипе-то браво, обаче все ми е смешно тва име:) Иначе има яки неща...даже и аз мож да си направя профил :)

Dimitar Vesselinov каза...

Искаш ли да се включиш в списването на MyKinda?

T. каза...

@све
Действай де ;) Какво чакаш! Еленко не ти ли е дал още хъс или нямаш контакт с него?

@dimitar
Мерси за поканата, но се чувствам прекалено ограничен откъм време и все ме хваща липсата му. От време на време пиша тук, но пак не мога да се похваля с нещо. Няма го около мен това време, от което човек има нужда, за да участва сериозно в подобен проект.
Мерси все пак. И успех в начинанието!
А аз ще хвърлям поглед като читател поне ;)

Анонимен каза...

@totto:Хех :) Ще действам, трябва да го разцъкам, че нямах никв време. А и изобщо не съм съвсем наясно как работят тези "social bookmarking" неща.

T. каза...

@све: Мм, простичко е, нищо, което да те уплаши :) Добавяш линкове от себе си, оценяваш чуждите, бъбрите си под формата на коментари (това вече е enhanced функционалност :P). Но основното се случва доста бързо, не ти трябва да отделиш някакво време. Времето захапва вече като почнеш да се заглеждаш по пуснатите от другите линкове, което е неизбежно ;)