14 март, 2008

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде

Една история - твърде истинска и близка.. Една съдба. Едно пътуване (всъщност две - разминаващи се във времето и посоката)..
Един хубав филм, събиращ искрена симпатия към себе си..

Осем години след началото на своя живот филмът "Светът е голям и спасение дебне навсякъде" остави много усмивки в петъчната вечер на София Филм Фест. С образите на Мики Манойлович (Бай Дан - майсторът на таблата; незабравимият герой от филмите на Костурица), Карло Любек (порасналият Алекс), Христо Мутафчиев (Васко) и малият му син (и в живота, и във филма) Благовест (малкият Алекс), Ани Пападопулу (Яна), Людмила Чешмеджиева (Баба Сладка), Стефан Вълдобрев, Зуека.. - преплетени съдби.

Едно начало с раждане и смърт, разделени във времето и пространството - раждането на Алекс в малкото планинско градче и катастрофата по пътищата в Германия, в която той оцелява, но губи родителите си (Васко и Яна) и загубва паметта си. Катастрофа, спряла пътуването им обратно за България след толкова години.
Две пътувания, поставени едно срещу друго като време и посока - бягството от комунистическия режим в родината, в търсене на по-добър живот за младото семейство, и пътешествието на Алекс и дядо му обратно към България години по-късно - пътешествие в търсене на себе си и миналото за вече порасналия Александър.

Истинска, увлекателна история, стъпила върху едноименния роман на Илия Троянов (сам български емигрант), отличен с 4 литературни награди в Германия; под режисурата на Стефан Командарев; копродукция на България, Германия, Словения и Унгария; изиграна от чудесни актьори; съчетана с чудесната музика на Вълдобрев и Ибрияма..
Просто един хубав филм.

"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" / "The World is Big and Salvation Lurks around the Corner" (2007)

- страницата на филма на сайта на София Филм Фест 2008
- представянето в actualno.com
- снимки от представянето на екипа след премиерата /от Явор Ганчев/ - a must see! особено за който е присъствал в залата в петък вечер - (линкът е предоставен в коментарите по-долу тук)

6 коментара:

Анонимен каза...

Тук има снимки от премиерата с Мики Майнолович, Стефан Китано и целия екип на филма - http://photography.yavor-gantchev.com/photos.php?gallery_id=2

Анонимен каза...

http://photography.yavor-gantchev.com/photos.php?gallery_id=2

Анонимен каза...

за съжаление адресът не излиза :(
Радост

T. каза...

Благодаря ти! :)
Не излиза като активен линк в коментарите, но адресът си е читав и при копиране в нов таб/прозорец си се отваря нормално.
Ще го добавя и в линковете под поста, ако нямаш нищо против.

Анонимен каза...

Ето и сайта на филма - www.theworldisbig.com

по екраните от 10 октомври

T. каза...

Благодаря за линка.. Сайтът е интересен. Сигурен съм, че на много хора, които не са успели да гледат филма покрай филм-феста и го гледат сега по кината, ще има хареса..

Тези дни особено силно се акцентира на друг БГ филм - "Дзифт". Чудесно е и българското кино да дава повече хубави филми.. след толкова години суша.