13 януари, 2008

The Future of the Web: What to Expect in 2008

Времето се движи по един различен начин напоследък. Технологиите не са това, което бяха, мрежата (Интернет) пък още по-малко. Година след година крачките стават все по-големи. И притеглят живота ни към себе си, ангажират нас самите все повече. Разбира се, не всеки е въвлечен с еднаква сила. Или поне не в избран отрязък от време, или пък в даден момент. Но посоката изглежда една, поне погледната от позицията, в която съм в момента. We're in.

2005-та, 2006-та.. Темповете през 2007-ма надминаха всичко дотук. Какво тогава да очакваме от 2008-ма?

Може би след една година направената крачка ще е още по-голяма. Реално, можем само да предполагаме сега. Но стъпвайки на база оставеното зад гърба ни, крачката изглежда напълно реална.

Само трябва да се надяваме, че технологичната заетост и развитие няма да отнемат истински човешкото в нас - силните усещания, споделеността, емоциите.. Задръж ги в шепи, топли ги и те ще продължат да пулсират, да бъдат все толкова живи. Ще правят теб това, което си и сега, дори нещо много по-истинско и силно.

Всъщност поводът да тръгна да пиша това беше една статия - "The Future of the Web: What to Expect in 2008" на Brian Suda - разработчик, дизайнер, IT мениджър - човек, за когото технологиите и Интернет са водеща част от живота явно.

Сигурно поредната и не последната от серията подобни статии, никнещи насам и натам в първите дни на въпросната 2008-ма. Но пък определено интересна според мен. Малко geeky, вероятно не за всеки вкус, но няма и как да се получи. Самият Brian определя разгледаните идеи като намиращи място в ръцете на т.нар "alpha-geeks" в момента, но пък очаквани да навлезат в живота на обикновения човек съвсем скоро. 9 разгледани елемента от това очаквано ежедневие и мястото на мрежата в него, но може би част от едно цяло.

За достигането на платото от социалният бум Facebook, настъпващата отвореност и преносимост на данните, преминаването на схемата на работа на уеб услугите и обмена на информация от PULL към PUSH, клетъчните мрежи и откриването им за Интернет, съхранението на данни "in the cloud" и все по-големите му позиции, разпространението на 2D баркодовете, географски определеното търсене на данни, и още.

-----

Горното заприлича на някакво ревю, особено с това въведение. Another moment of strange inspiration.

А всъщност идеята беше просто да съхраня линка към тази статия, без да го загубя из добилите сложна и непреодолима структура bookmarks.

Another moment of strange inspiration - за който се извинявам основно на себе си.

The Future of the Web: What to Expect in 2008

Няма коментари: