29 септември, 2007

Martin Petrov's first 2 for City

Колебаех се дали да се връщам към видео и линкове към актуалните ни златни футболни изпълнения (разбирай Митко Бербатов, Марто Петров, etc.), но в крайна сметка - защо пък не. Когато хубавото си е хубаво, ще се намери кой да го оцени ;)
Поводът, разбира се, е Мартин Петров и първите му 2 гола за Сити миналия уикенд (Фулъм - Манчестър Сити 3:3). Последва цяла седмица в суперлативни отзиви, купища похвали от страна на Ериксон, Марто беше обявен и за играч на мача от сума ти реномирани издания на острова..
Цяла седмица така и не се появи в YouTube видео от въпросните, което ме накара да потърся през Google картина от мача - резултатът: доста добро, макар и бая дълго (над 13 мин.) видео в Footytube (асоциацията не е никак случайна); 2 чудесни гола на Марто и основна заслуга за третия; като цяло приятна картина.. Според мен си струва. Особено за човек, пропуснал мача.
(Ако когато преди 3 седмици при дебютния гол на Митко Бербатов знаех за този чудесен сайт, и неговите изпълнения нямаше да останат скрити)

Та, видеото с изпълненията на Мартин Петров срещу Фулъм (3:3) - ето тук.

25 септември, 2007

"Земята отвисоко" отвисоко

Преди седмица вмъкнах за уникалната изложба на френския фотограф Yann Arthus-Bertrand "Земята отвисоко" - днес пък ми хвърлиха линк към снимки, показващи отвисоко самата изложба, във вечерната й светлина - снимки на Николай Феникс, публикувани в сайта на списание Едно. Като че е снимано някъде от Хилтън?

За загубилите линка - ето го отново тук.

A new Pipe on the block / MyKinda blog

Pipe.bg е вероятно най-новият проект, целещ се в нишата на social bookmarking в българското i-net пространство. Ентусиастите да използват популярността на функционалност, наложена от Digg.com и del.icio.us, стават все повече през последните месеци - svejo.net, ping.bg, dao.bg.. (със сигурност има и други, но просто не са попаднали пред погледа ми до този момент)

Българският потребител като че все още не е привикнал към този метод на споделяне на новини, видео, въобще - интересните елементи в пространството, така че борбата за "трона" едва сега започва. Въпросът е - какво ще предложат в повече един спрямо друг на пръв поглед изглеждащите доста подобно нови портали, събирачи на "съкровища"? Ще си говорим пак след половин година ;) - време, достатъчно и този феномен (виж само за какво става въпрос при споменатите по-горе два западни образеца!) да стане основна част от уеб ежедневието ни..

Едно от оръдията на Pipe.bg май е закачливият и по-освободен език, насочен към потребителите. Дали е добър ход - очакваме скоро.

-----

Друг любопитен нов уеб проект, на който попаднах тези дни, е MyKinda - нещо като блог портал, нещо като.. просто блог с нова визия, или?
Първа любопитна подробност - стартирал е на 3 езика (или може би 3 лица?) - румънски, руски и български. Северните ни съседи видимо са по-напред дотук - 6 категории (Шоубизнес, Lifestyle, Медиа, Култура, Технологии, някой да ми каже какво е "Stiinta"?), трупащо се съдържание.. Българският и руският варианти попълват все още само в Технологии и то плахо.
Втора любопитна подробност - всъщност, това си остават споменатите дотук неща (2-ра ЛП се издирва ;) )

Определено плюсът на MyKinda e новата, различна визия, спрямо другото познато до момента. Но все пак целта е да се печели с интересно съдържание - и тук давам шанс на времето и авторите, които изглежда все още се събират (попаднах на MyKinda през коментарите на някой от българските блогове, където Димитър Веселинов - текущият автор на рубриката Технологии в българската версия - отправяше покана към автора на въпросния блог да се включи в проекта).
Мм, и още нещо - от MyKinda обещават да се разгърнат и в другите държави от Югоизточна Европа. Кога ще се случи? Нека първо заложим на развитието на BG версията.

18 септември, 2007

Earth From Above - Yann Arthus-Bertrand's photographs

"Earth From Above" / "Земята отвисоко" - едва ли са много тези, които все още не са чули за невероятната изложба на френския фотограф Yann Arthus-Bertrand, която в следващите 2 месеца ще (и вече) гостува тук в София, на Моста на влюбените край НДК. 117 платна с неописуеми фотографии, поглед "отгоре" към най-различни места по целия свят. Един различен ъгъл..

На личния сайт на Yann Arthus-Bertrand могат да бъдат видени голяма част от фотографиите, ако не и всичките (все още загадка за мен). Сайтът е на френски, но към снимките има и допълнителни описания на английски и испански, които могат да дадат още по-пълна представа за сниманите места. А навигацията е през едно падащо меню горе вляво, включващо именно пълния списък от всичките тези чудати и обикновени места, на които се е спрял птичият поглед. Освен това, всяка една снимка може да се изтегли с размер за wallpaper - не се съмнявам какво ще си "мерим" в скоро време ;) (wallpaper-ите :)
Един бърз клик от индексната страница ни отвежда към този невероятен свят..

Изложбата си има и свой собствен, отделен сайт, малко по-откъснат от самите фотографии. При това на по-достъпния английски език.

В английската Wikipedia информацията за фотографа е доста постна, може би за разлика от френската версия. Някой да превежда!? ;)

Красиво е.. И отнасящо. Времето спира, за да загубим пълна представа за него, политайки..

16 септември, 2007

MooТools: Destroy IE!

Пословично е отношението на уеб разработчиците по цял свят към все още най-използвания сред обикновените потребители браузър Internet Explorer. Въпросното отношение е демонстрирано по какви ли не начини през последните години. Нови идеи обаче продължават да се раждат:
Фокусът ми е на реакцията на разработчиците на MooТools (една от най-използваните свободно разпространявани JavaScript библиотеки) в техния milestone за бъдещата версия 1.3 (текущата разработвана версия е 1.2):

Последната (към момента) точка гласи:
MooTools Plugin to uninstall Internet Explorer from any machine within network range

(преписвам текста тук в случай, че има проблем с load-ването на картинката)

IE подължава да носи може би най-много проблеми в развиването на cross-browser библиотека като MooTools. Но чувството за хумор винаги е добре намерило място ;)

13 септември, 2007

Firefox Add-ons: Dust-Me Selectors

Dust-Me Selectors - един любопитен Firefox add-on, който може и да се окаже доста полезен за намаляване излишния CSS трафик при развитието във времето на даден сайт. Чудатата, появила се като отникъде (за мен; SitePoint rulez!) приставка, изследва в дълбочина CSS дефинициите в браузваните страници и извежда списък с всички неизползвани CSS правила (т.е. натрупан с времето junk). Според инфото, разбира от всякакви начини за вкарване на CSS правила в страницата - <link>, <?xml-stylesheet?>, @import, <style>, хваща IE conditional comments, разните там CSS хакове, разбира и от пълните CSS1/2/3 спецификации (една доволна база).
Набутва една симпатична иконка в status bar-а, през която става активирането и която демонстрира (анимирано) като й зададеш да рови CSS-ите и да търси за неизполван боклук. Активираш, почваш да обикаляш даден сайт и джаджата трупа и съпоставя неизползваните записи от различните страници в едно симпатично изпипано прозорче - в крайна сметка получаваш пълна (стига да си достатъчно ориентиран) картина на ситуацията, export-ваш, ако ти е нужно, в CSV формат (още нещо полезно като feature). Доволен деактивираш и остава "само" да изровиш по ред на номерата "откритията" и да пуснеш гумичката в действие ;)

Кой си ти, анонимен SitePoint автор?..

12 септември, 2007

How to fix the Firefox memory leak (Firefox hack)

"How to fix the Firefox memory leak (Firefox hack)" дава насоки как може да се ограничи ефекта на memory leak-овете при продължителна работа с Firefox. 6 съвета за оптимизация, датиращи от началото декември 2006-та (или някъде там, съдейки по датите на коментарите), които, надявам се, ще ми дадат едно добро рамо докато все още разчитам на старата машина вкъщи и продължавам да размотавам големия upgrade. Все още не съм си оставил време преди да оценя ще доведат ли наистина този ефект със себе си, но съм обнадежден - отявлените memory leak-ове продължават да ми бъркат в здравето всяка вечер. До сега ;)

А Internet Duct Tape изглежа на пръв поглед едно симпатично местенце..

Firefox Add-ons: Live HTTP Headers

Live HTTP headers e приставка (extension, add-on) за Firefox, която прави лог на header-ите на HTТP заявките, които браузърът обменя при отварянето на страници.

Активира се през мeнюто Tools на FF. Отваря се, според настройките, като нов прозорец (по подразбиране) или нов таб в браузъра. Записва последователно в текстов вид всички HTTP заявки и отговорите им - това се случва в основния таб (Headers) на интерфейса, където присъстват и още 4 бутона и 1 check-box поле - Save all, Replay, Clear, Close и Capture (check-box). През Save all лог-а на заявките може да се запише в обикновен текстов файл, откъдето да се анализира в последствие; Replay позволява повторно автоматично изпълнение на записаните заявки; Clear чисти екрана; Close е ясен. При отбелязано полето Capture се извършва лог-ването на заявките, като е изчистено Live HTTP headers си почива.
Вторият таб (Generator) показва в съкратен вид - тип на заявката и url - отново всички заявки с възможност за избор на кои заявки да се записват (redirects/invalid/images/CSS/skipped), налични са и бутони Help и ново Save all и Clear. Останалите табове (Config и About) са съответно за настройки и допълнителна информация.
Текущата последна версия на Live HTTP headers е 0.13.1.

Приставката дава заявка да бъде полезна, най-вече с удобния вид, под който запазва логовете, и възможността за измъкването им в текстов файл. Притежава симпатичен олекотен интерфейс, нищо затормозяващо. Но дали ще ми се наложи по някакъв повод да прибегна до нея - само времето ще покаже.

http://livehttpheaders.mozdev.org